Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Bayramda Sağlıklı Beslenme İpuçları

Bayramlar, sevdiklerle bir araya gelinen, bol lezzetli sofraların kurulduğu özel zamanlardır. Ancak Kurban Bayramı özellikle kırmızı et ve tatlı tüketiminde belirgin artışa neden olurken, kalp hastaları, diyabetliler, böbrek rahatsızlığı olanlar ve yaşlılar gibi hassas gruplar için bazı sağlık riskleri taşır. Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram boyunca dengeli beslenme önerilerini paylaştı. Kaplan, bilinçli tercihlerle bayramın tadını çıkarmanın mümkün olduğunu vurguladı.

‘Kırmızı Eti Öğle Öğününde Tüketin’

Bayramda et tüketiminin artmasının doğal olduğunu ancak bunun dengelenmesi gerektiğini belirten Kaplan, “Bayramda kırmızı et tüketimi sağlıklı bireyler için bile ciddi bir yük oluşturabilir. Güne hafif bir kahvaltıyla başlamak en doğrusu. Mutlaka 4 yapraklı besin modelini uygulamayı öneriyoruz. Bu modelde süt grubundan peynir, et grubundan yumurta, sebze meyve ve tahıl grubu bulunmalıdır. Bayram kahvaltılarında karbonhidratlı yiyecekler tüketiliyorsa, ekmek veya diğer tahıllardan feragat edilmelidir,” dedi.

‘Salata Eti Sindirimi Kolaylaştırır’

Etin sindiriminin zor olduğunu hatırlatan Kaplan, “Özellikle öğle öğününde kırmızı et tüketmek daha doğru olur. Akşam saatlerinde ağır et yemekleri mideyi zorlar ve uyku düzenini etkileyebilir. Etin yanında bol miktarda salata tüketmek sindirim sistemine destek olur. Lif içeriği sayesinde hem mideyi rahatlatır hem de doyuruculuğu artırır,” diye konuştu.

‘Tatlıyı Sınırlayın, Şerbetliden Kaçının’

Bayramlarda tatlı tüketiminin arttığını belirten Kaplan, “Misafirliklerde tatlı ikramı geleneksel bir alışkanlık olsa da şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir,” dedi. Danışanlarına, şerbetli tatlıları sınırlamalarını ve sütlü tatlı tüketiminde ise günde 2 kaseye kadar çıkabileceklerini söyledi.

‘Günde En Az 2,5 Litre Su İçin’

Çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminin bayramda arttığını belirten Kaplan, su içmenin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Çay ve kahve tüketimi kaçınılmaz olsa da mümkün olduğunca açık ve limonlu çay tercih edilmelidir. Gazlı ve şekerli içecekler günde bir bardaktan fazla olmamalıdır. Bu tür içeceklerin etkilerinden kurtulmak ve sindirimi desteklemek için günlük 2,5 – 3 litre su içmek gereklidir.”

Related Posts

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Yeni yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırma, otoimmün rahatsızlıkların sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da ciddi şekilde etkileyebileceğini ortaya koydu.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.