Şirket iflaslarında rekor artış: Türkiye de listede!

Dun & Bradstreet tarafından hazırlanan “2024 Küresel İflas Raporu”, dünya genelinde şirket iflaslarının son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koydu. Rapor, 47 ülkeden elde edilen verilerle oluşturuldu ve bu ülkelerin yüzde 65’inde iflasların arttığını gösterdi.

Raporda, iflas artışlarının nedenleri arasında devlet desteklerinin sona ermesi, yüksek faiz oranları, para politikaları, küresel talepteki zayıflık, tedarik zinciri sorunları ve jeopolitik riskler yer alıyor.

Türkiye’de de iflas vakalarında önemli bir artış yaşandı. Rapor, Ukrayna’nın en fazla artış gösterdiği ülke olduğunu belirtiyor. Türkiye ise iflas oranında yüzde 23’lük bir artışla dikkat çekiyor. Geçen yıl Türkiye’de toplamda 465 şirket iflas etti.

Ayrıca raporda öne çıkan diğer ülkeler arasında Avustralya, Kanada, Romanya, Hollanda, İspanya, Lüksemburg, İsveç, Almanya ve İtalya bulunuyor. ABD’de ise iflaslar yüzde 6 arttı.

Dun & Bradstreet Baş Ekonomisti Dr. Arun Singh, özellikle perakende, inşaat, konaklama ve imalat gibi düşük kâr marjlı sektörlerin risk altında olduğunu vurgulayarak dijital dönüşümün önemine dikkat çekti. Singh, iflasların 2025 yılı boyunca artmaya devam etmesini beklediklerini ancak yıl sonuna doğru rahatlama öngördüklerini ifade etti.

Raporun önsözünde Dun & Bradstreet COO’su Julian Prower, iflaslardaki artışın beklenmedik olmadığını belirterek şirketlerin riskleri yönetebilmek için nakit akışı planlamasına, tedarik zinciri çeşitliliğine ve kredi değerlendirmesine odaklanmaları gerektiğini belirtti.

Öte yandan, Yunanistan’ın iflaslarda yüzde 48 azalma yaşayan ülkeler arasında ön plana çıktığı görülüyor. Kolombiya, Hong Kong, Çin, Rusya, Arjantin, Kazakistan, Güney Kore, Finlandiya ve Danimarka da düşüş yaşanan diğer ülkeler arasında bulunuyor.

Related Posts

Ticaret anlaşmaları piyasaları coşturdu: Trump’tan yeni hamle! (30 Haziran 2025)

ABD yönetiminin korumacı ticaret politikası kapsamında getirdiği ve daha sonra ertelediği karşılıklılık esaslı tarifelerin 9 Temmuz’da dolacak erteleme süresi öncesi ABD’nin birçok ticaret partneriyle anlaşmaya varacağına yönelik beklentiler …

Memur emeklisine Temmuz’da hayal kırıklığı var

Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın köşe yazısına göre, temmuz ayında açıklanacak enflasyon verileriyle birlikte memur emeklileri yine enflasyonun gerisinde bir maaş artışıyla karşı karşıya kalacak. Refah payı ya da ek iyileştirme ise bu yıl da gündemde değil.

TÜRKONFED, ekonominin itici gücü olan KOBİ’lerin sorunlarının arttığını raporlaştırdı: ‘İlk hedef ayakta kalma’

Yönetim kurulu başkanı Süleyman Sönmez, ticaret savaşları, finansal daralma, yüksek enflasyon ve siyasi gelişmelerin oluşturduğu krizin ciddi yük getirdiğini vurguladı.

Orta Doğu’nun tansyonu petrol fiyatlarını düşürdü

Petrol fiyatları haftanın son işlem gününde devam ediyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 67,04 dolardan işlem görüyor.

75 yılın tanıklığı

Milliyet Gazetesi, yayın hayatı boyunca sadece haber vermekle kalmadı; Türkiye’nin ve dünyanın son 75 yılında yaşanan büyük dönüşümlere de tanıklık etti. Bu dönem; değişimin hız kazandığı, coğrafyaların değiştiği, krizlerin yaşandığı, rejimlerin yıkılıp yenilerinin kurulduğu, ekonominin ise küresel çapta yeni bir şekle büründüğü çalkantılı bir dönemdi.

Kazancı Holding’de milyarder kardeşlerin kavgası: Polis çağırdı, Erdoğan’a seslendi

Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerine sahip olan Kazancı Holding’de kardeşler, hisse dağılımında anlaşamadı. Mehmet Kazancı, Türkiye’nin en zengin 2. insanı olan kardeşi Şaban Cemil Kazancı’yı ‘hisselerine çökmek’ ile suçlarken, olağanüstü iddialarda bulunarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım istedi. İki tarafın da birbirinden şikayetçi olmasının ardından holding binasına polisler çağrıldı.