O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Otoimmün Hastalığı Olan Bireylerde Ruh Sağlığı Sorunları Daha Sık Görülüyor!

BMJ Mental Health dergisinde yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere genelinde yaklaşık 1,5 milyon kişi incelendi ve aralarından yaklaşık 38 bini romatoid artrit, inflamatuar bağırsak hastalığı ve sedef hastalığı gibi otoimmün bir rahatsızlık taşıyordu.

Elde edilen verilere göre, otoimmün hastalığı olan bireylerin depresyon, anksiyete ya da bipolar bozukluğa yakalanma olasılığı diğer bireylere göre neredeyse iki kat daha fazla. Bu kişilerin yüzde 29’u hayatlarının bir döneminde en az bir ruh sağlığı bozukluğu teşhisi almışken, otoimmün hastalığı olmayan bireylerde bu oran yüzde 18’de kalmıştır.

Kadınlarda Risk Daha Yüksek

Araştırma, otoimmün rahatsızlığı olan bireylerin ebeveynlerinde de ruh sağlığı bozukluğu öyküsünün daha yaygın olduğunu göstermektedir. Cinsiyet farkı da önemli bir bulgu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Otoimmün hastalığı olan kadınların yüzde 32’si ruh sağlığı sorunları yaşarken, bu oran erkeklerde yüzde 21’de kalmıştır. Uzmanlara göre bu farklılık; hormonlar, kromozomal yapı ve bağışıklık sistemiyle ilgili olabilir.

Edinburgh Üniversitesi Psikiyatri Bölüm Başkanı Dr. Daniel Smith’e göre, araştırma ruhsal ve fiziksel sağlık arasındaki güçlü bağlantıya ışık tutmaktadır. Smith, psikiyatrik bozuklukların sadece beyine özgü olmadığını ve tüm bedeni etkileyen hastalıklar olduğunu belirtmektedir.

Araştırma bazı sınırlamalara işaret etmektedir. Katılımcıların yüzde 57’si kadın, yüzde 90’ı ise beyaz bireylerden oluşmaktadır. Ancak yine de araştırmacılar, otoimmün hastalığı olan bireylerde, özellikle kadınlarda, ruh sağlığı taramalarının yapılmasını ve erken müdahale edilmesini önermektedir. Smith, “Onları anlamak istiyorsak, tüm vücut perspektifinden bakmalıyız” diyerek bütünsel bir yaklaşımın gerekliliğine vurgu yapmaktadır. 

Related Posts

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.