TÜRKONFED, ekonominin itici gücü olan KOBİ’lerin sorunlarının arttığını raporlaştırdı: ‘İlk hedef ayakta kalma’

KOBİ’lerin Finansmana Erişim Sorunları Devam Ediyor

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez, KOBİ’lerin toplam girişimlerin yüzde 99.7’sini, istihdamın yüzde 70.5’ini ve üretim değerinin yüzde 41.6’sını oluşturduğunu belirterek, sorunlu bir dönemden geçtiklerini söyledi. Sönmez, 27 Haziran Dünya KOBİ Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Bugün KOBİ’ler büyümeye değil, hayatta kalmaya çalışıyor” dedi.

Geçen yıl her dört işletmeden üçünün finansmana erişimde güçlük yaşadığını ve her iki işletmeden birinin bu nedenle iş hacmini daraltmak zorunda kaldığını vurgulayan Sönmez, bu yılın ilk yarısında da benzer bir tablo ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Farklı coğrafyalarda devam eden savaşlar, ticaret savaşları, finansal daralma, yüksek enflasyon ve siyasi gelişmelerin oluşturduğu kriz ortamının işletmeler üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu dile getirdi.

Çözüm Yolları Neler?

Sönmez, sorunların aşılması için önerilerde bulundu. Bunlar arasında kredi mekanizmalarının çeşitlendirilmesi, teminat yapısının esnetilmesi, finansal okuryazarlık ve kurumsallaşma düzeyinin artırılması, makroekonomik istikrar ve öngörülebilirlik, bölgesel farklılıkların gözetildiği finansal programlar yer alıyor.

KOBİ Kredileri ve Riskler

BDDK’nın verilerine göre, KOBİ’lerin kullandığı toplam kredilerin miktarı artarken, takipteki KOBİ kredilerinde de artış kaydedildi. Nisan 2025 sonunda bankalardan kredi kullanan KOBİ sayısının 4 milyon 681 bin olduğu belirtilirken, batık KOBİ kredilerinin miktarının 122.5 milyar TL’ye ulaştığı ifade edildi.

TÜSİAD Başkanı: ABD Politikaları Risk Oluşturuyor

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, küresel rekabetin değiştiğini ve korumacılığın arttığını vurgulayarak, Türkiye’nin doğru adımlar atması durumunda bu süreçten avantajlı çıkabileceğini belirtti. Turan, ABD’nin uyguladığı gümrük vergilerinin küresel ekonomi için ciddi bir risk oluşturduğunu ifade ederken, Türkiye’nin altyapı yatırımları ve özel sektör dinamizmi ile öne çıkabileceğini söyledi.

Rekabet Gücünde Gerileme

Maliyet Bazlı Rekabet Gücü Endeksi’ne göre, Türkiye’nin imalat sanayisi sektörleri değerlendirildi ve endeks sabit kaldı. Ancak yıllık bazda yüzde 8.9 oranında gerileyerek 2015 seviyesinin altına indi.

Related Posts

Ticaret anlaşmaları piyasaları coşturdu: Trump’tan yeni hamle! (30 Haziran 2025)

ABD yönetiminin korumacı ticaret politikası kapsamında getirdiği ve daha sonra ertelediği karşılıklılık esaslı tarifelerin 9 Temmuz’da dolacak erteleme süresi öncesi ABD’nin birçok ticaret partneriyle anlaşmaya varacağına yönelik beklentiler …

Memur emeklisine Temmuz’da hayal kırıklığı var

Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın köşe yazısına göre, temmuz ayında açıklanacak enflasyon verileriyle birlikte memur emeklileri yine enflasyonun gerisinde bir maaş artışıyla karşı karşıya kalacak. Refah payı ya da ek iyileştirme ise bu yıl da gündemde değil.

Orta Doğu’nun tansyonu petrol fiyatlarını düşürdü

Petrol fiyatları haftanın son işlem gününde devam ediyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 67,04 dolardan işlem görüyor.

75 yılın tanıklığı

Milliyet Gazetesi, yayın hayatı boyunca sadece haber vermekle kalmadı; Türkiye’nin ve dünyanın son 75 yılında yaşanan büyük dönüşümlere de tanıklık etti. Bu dönem; değişimin hız kazandığı, coğrafyaların değiştiği, krizlerin yaşandığı, rejimlerin yıkılıp yenilerinin kurulduğu, ekonominin ise küresel çapta yeni bir şekle büründüğü çalkantılı bir dönemdi.

Kazancı Holding’de milyarder kardeşlerin kavgası: Polis çağırdı, Erdoğan’a seslendi

Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerine sahip olan Kazancı Holding’de kardeşler, hisse dağılımında anlaşamadı. Mehmet Kazancı, Türkiye’nin en zengin 2. insanı olan kardeşi Şaban Cemil Kazancı’yı ‘hisselerine çökmek’ ile suçlarken, olağanüstü iddialarda bulunarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım istedi. İki tarafın da birbirinden şikayetçi olmasının ardından holding binasına polisler çağrıldı.

Şirket iflaslarında rekor artış: Türkiye de listede!

Dun & Bradstreet’in yayımladığı 2024 Küresel İflas Raporu’na göre, dünya genelinde şirket iflasları artış gösterirken, Türkiye de bu eğilimin dışında kalmadı. Küresel ekonomik baskılar ve finansman koşulları birçok sektörü zor durumda bıraktı. İş dünyasında iflas riski giderek büyüyor.