Çarşamba Pidesi’nde Coğrafi İşaret Denetimi Tamamlandı

Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde Coğrafi İşaretli Çarşamba Pidesi Denetimden Geçti

Samsun’un Çarşamba ilçesine özgü tescilli lezzetlerden biri olan ‘Çarşamba pidesi’ için 2024 yılı coğrafi işaret denetimi başarıyla tamamlandı. Üretici firmaların üretim süreçlerinin tescil şartnamesine uygunluğu yerinde ziyaretlerle kontrol edildi.

Çarşamba Ticaret Borsası tarafından 21 Mart 2018 tarihinde tescillenen ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında koruma altına alınan Çarşamba pidesi, ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen saha ziyaretlerinde üretim kriterlerine uygunluğu denetlendi. İlçede coğrafi işaretli Çarşamba pidesi üretimi yapan altı firma, denetim ekipleri tarafından incelendi. Yapılan kontrollerde işletmelerin geleneksel yöntemlere ve yerel ürün kullanımına uygun hareket ettiği belirlendi. Ayrıca denetim ekibi üretilen pideleri tatarak kalite kontrolünde bulundu.

“Çarşamba’nın Kültürel Mirası”

Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, her yıl olduğu gibi bu yıl da denetimin şartnameye uygun şekilde yapıldığını belirtti. Yılmaz, “Coğrafi işarete sahip Çarşamba pidesi, ilçemizin kültürel değerleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu yöresel ürüne sahip çıkılmalı ve değeri korunmalıdır. Çarşamba pidesinin en belirgin özelliklerinden biri, pişirme tekniği ve damak tadına hitap etmesidir. Çarşamba pidesi diğerlerinden farklı olarak yumuşak ve yaygın bir yapıya sahiptir. Üretiminde kullanılan un, kıyma, tereyağı, soğan ve maya gibi malzemeler diğer pidelerden farklıdır, bu da onu ayrıcalıklı kılar. Bu yöntemler sayesinde Çarşamba pidesi bölgenin en sevilen lezzetlerinden biri haline gelmiştir” şeklinde konuştu.

Her yıl düzenli olarak yapılan denetimlerle, Çarşamba pidesinin geleneksel lezzetinin korunması ve devam ettirilmesi amaçlanmaktadır.

Denetim ekibinde, Çarşamba Ticaret Borsası personelleri Oğuzhan Kılınç, Hümeyra Arı ve Elif İrem Gökmen, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Proje Ofisi Müdürü Reyhan Arslan, Çarşambalılar Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Gümüş ve Genel Sekreter Serpil Yılmaz, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilisi Uğur Gencer, Çarşamba Belediyesi görevlisi Onur Öztürk ve Çarşamba Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü İbrahim Fethi Sel yer almaktaydı. – SAMSUN

Related Posts

Bakanlığın soğan mesaisi

Emeğinin karşılığını alamayan yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük kaldığını ifade ettikleri satış fiyatından şikayetçi olan soğan üreticileri ve tedarikçileri eylem planı hazırlığındaydı. Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın ‘yoğun gece mesaisiyle’ plan rafa kalktı.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Çin’den tüketimi artırma hamlesi

Çin, iç talebin zayıf kalması nedeniyle ekonomiyi canlandırma çabalarının bir parçası olarak, gelen tüketimi artırmak amacıyla yabancı turistlere yönelik vergi iadesi politikalarını iyileştireceğini açıkladı.

Sağlık turizmine yeni ayar

Gelişmiş sağlık altyapısı, uzman kadroları ve fiyat avantajıyla sağlık turizminde küresel anlamda adından söz ettiren Türkiye, bu alanda yeni bir düzenlemeyi devreye aldı.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir