Ermeni Cumhurbaşkanı Haçaturyan: ‘Bakü de Erivan da barış istiyor’

Ermenistan Cumhurbaşkanı: “Azerbaycan İle Barış Anlaşması Yakın Zamanda İmzalanabilir”

Rusya ile Azerbaycan arasındaki gerilim ve Erivan’daki hükümet ile kilise arasındaki krizin gölgesinde Kafkaslar yeniden şekillenirken, Ermenistan Cumhurbaşkanı Vaagn Haçaturyan, İspanyol El Pais gazetesine verdiği röportajda Azerbaycan ile 30 yıllık çatışmayı sona erdirecek barış anlaşmasının yakında imzalanabileceğini söyledi. En önemli unsurun karşılıklı toprak bütünlüğünün tanınması olduğunu belirten Haçaturyan, “Her iki ülke de barış istiyor. Yeni bir sayfa açılıyor” ifadesini kullandı.

Karabağ’da Fırsatı Kaçırdık

Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’dan resmen vazgeçip vazgeçmeyeceği sorusuna da yanıt veren Ermeni lider, “Karabağ her zaman Azerbaycan’ın toprağıydı. Artık geçmişe takılmaya gerek yok; bu bazen bizi bugünün meselelerini düşünmekten alıkoyuyor. Karabağ’ın Azerbaycan içindeki statüsünün ne olacağını düşünebilirdik fakat maalesef fırsatı kaçırdık. Son 30 yıldır bu fırsata sahiptik ve başaramadık” diye konuştu.

İstanbul Ziyareti Önemliydi

Başbakan Nikol Paşinyan’ın haziran ayındaki Türkiye ziyaretini, Ankara ile diplomatik ilişkilerin normalleşmesi yolunda önemli bir adım olarak değerlendiren Haçaturyan, “Dört komşumuz var, bunlardan ikisiyle, Türkiye ve Azerbaycan ile sınırlarımız kapalı ve diplomatik ilişkimiz yok. Uzun bir süre, kapalı sınırlarla yaşanılabileceği düşünüldü. Ancak bu yanlış bir politikaydı” dedi. Arzularının sınırın açılmasıyla Türkiye ile diplomatik ve iyi komşuluk ilişkileri kurmak olduğunun altını çizen Ermeni Cumhurbaşkanı, “Elbette hâlâ korku ve çekinceler var ancak her iki toplumda da bir fikir birliği söz konusu. Bu fırsatı değerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

AB İçin Hazırız

Erivan’ın Avrupa Birliği (AB) yolculuğuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Haçaturyan, ülkesinin AB’ye katılımının başlangıcına yönelik yasa tasarısının mart ayında parlamentoda kabul edildiğini hatırlatarak, “Halkın yüzde 65’i AB üyeliğini destekliyor. 2021 yılında bakan olduğumda sorsaydınız, bu girişimi ciddi bulmazdım ama artık dünya çok değişti. Hükümet olarak AB’nin tüm gerekliliklerini yerine getirmeye hazırız” şeklinde konuştu.

Ülkede bazı dini liderlerin hükümete karşı darbe planladığı gerekçesiyle gözaltına alınmasına dair de konuşan Haçaturyan, sorunun kilise değil, siyaseti etkilemeye çalışan bazı din adamlarıyla ilgili olduğunu belirtti.

Related Posts

Gemi batığından çil çil altın çıktı: Arkeologların aklı çıktı

Madagaskar kıyılarında keşfedilen bir gemi batığı, tarih ve hazine avcılarının dikkatini çekti. Araştırmacılar, batığın 1721 Portekiz gemisi Nossa Senhora do Cabo’nun kalıntıları olabileceğini ve 138 milyon doları aşan bir hazineyi barındırdığını öne …

NATO’da kritik görev: Türkiye devraldı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), NATO Müttefik Reaksiyon Kuvveti, Amfibi Görev Kuvveti Komutanlığı ve Çıkarma Kuvveti Komutanlığı görevi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ilk kez icra edilmek üzere İspanya’dan devralındığını bildirdi.

Paris’teki Seine Nehri 100 yıl sonra yüzmeye açıldı

Seine Nehri, 1923’te başlayan yüzme yasağının ardından yeniden halkın kullanımına sunuldu. 2024 Olimpiyatları öncesi yapılan 1,4 milyar euroluk temizlik yatırımı sayesinde, nehir artık hem sporculara hem de halka açık üç farklı noktada yüzme imkânı sağlıyor

AKP’li belediye, CHP aleyhine resmi sitesinden paylaşım yaptı

AKP’li Devrek Belediyesi’nin resmi sosyal medya hesabından CHP aleyhinde paylaşım yapıldı.

“FETÖ’nün siyasi ayağı” paylaşımına 5 yıl sonra soruşturma

CHP’li Hasan Şencan’ın 2020’de yaptığı sosyal medya paylaşımı, 5 yıl sonra AKP’li Mustafa Şentop’un şikâyetiyle soruşturma konusu oldu. Şencan verdiği ifadede, “Hakaret yok, eleştiri yaptım” diyerek kendini savundu.

DEM Parti: Tunç Soyer, sürece destek ve katkı sunan önemli bir siyasetçidir, tutuklama kararı barış istemine bir müdahaledir!

DEM Parti: Tunç Soyer, sürece destek ve katkı sunan önemli bir siyasetçidir, tutuklama kararı barış istemine bir müdahaledir!