Milli sağlıkta dev adım: Yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı

Sağlıkta Yerli Üretim Atağı Devam Ediyor: Yerli Kalp-Akciğer Makinesi Tanıtıldı

Sağlık teknolojilerinde yerli ve milli üretim atağı hız kesmeden sürüyor. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve savunma sanayi devi ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen yerli kalp-akciğer makinesi, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde tanıtıldı. Cihaz, açık kalp ameliyatlarında kritik görev üstlenecek.

İlk testleri TÜSEB çatısı altındaki İstanbul Deneysel Araştırma, Geliştirme ve Eğitim (İDEA) Laboratuvarlarında başarıyla tamamlanan cihaz, Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığına son vermeyi hedefliyor. Her biri yurt dışından yaklaşık 350 bin dolara temin edilen cihazın yerli üretimiyle hem tasarruf sağlanacak hem de sağlıkta stratejik bir eşik aşılmış olacak.

Tanıtım toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, yerli üretimin süreceğini belirterek, “Sadece bu cihazla sınırlı değiliz. Yakında oksijenatör sistemini ve yenidoğan ventilatörünü de ülkemizde üreteceğiz,” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da katıldığı toplantıda ASELSAN ve TÜBİTAK ile yeni iş birliklerine imza atıldı. Yapılan protokollerle sağlıkta yerlileşmenin önündeki engellerin kalkması hedefleniyor.

Related Posts

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Yerli KAM 2026’da ameliyatta

ASELSAN ile TÜSEB iş birliğiyle geliştirilen yerli kalp-akciğer makinesi (KAM) ilk testlerini geçti. TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, makinenin gelecek yıldan itibaren hastanelerde kullanılacağını bildirdi. Açık kalp cerrahilerinde hayati öneme sahip bu cihaz, Türkiye’nin sağlık teknolojilerinde dışa bağımlılığını azaltma hedefinin somut bir adımı olarak öne çıkıyor.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Emekli veterinerlerin maaş mağduriyeti: ‘Üvey evlat muamelesi gördük’

Emekli veterinerler mağduriyetlerini Ankara Ulus’tan dile getirdi.