Ozan Bingöl yazdı: Çiftçi bütçeden 3.5 trilyon alacaklı

Tarım Sektöründe Devam Eden Zirai Don Felaketi ve Çiftçilerin Yaşadığı Zorluklar

OZAN BİNGÖL

Son günlerde, tarihin en büyük zirai don felaketi nedeniyle çiftçilerimiz büyük mali kayıplarla karşı karşıya kalmaktadır. Uzun zamandır gereken desteği alamayan çiftçilerimizin, toprağa olan güvenini kaybetmemesi için desteklenmeye ihtiyaçları vardır. Bu dönemde, çiftçilerin geçmişten kalan desteklerinin ödenmesi ve gıda enflasyonu gibi sorunların çözümü için adımlar atılması hayati önem taşımaktadır.

Yapılan hesaplamalara göre, 2006-2024 döneminde tarım kesimi devletten 3,5 trilyon lira alacaklı durumdadır. Bu rakam, tarım sektörüne verilen önemin ve desteklerin yetersizliğinin bir göstergesidir.

Türkiye’de Nüfus Artarken Tarım Alanları Azalıyor

Türkiye’nin nüfusu her yıl artarken, ekilen tarım alanları giderek azalmaktadır. Bu durum, ülkenin temel gıda ürünlerinde dışa bağımlılığını ve yanlış tarım politikalarının sonuçlarını ortaya koymaktadır.

Ülke genelinde tarım alanlarının 2001-2023 döneminde %8,3 oranında küçüldüğü belirlenmiştir. Bu dönemde kişi başına düşen tarım alanı 0,40 hektardan 0,28 hektara kadar düşmüştür.

Tarım Destekleri Milli Gelirin Yüzde Birinden Az Olamaz

5488 sayılı Tarım Kanunu, tarımsal desteklerin milli gelirin en az yüzde biri kadar olması gerektiğini belirtmektedir. Ancak, yıllar içinde verilen tarımsal destekler, bu hedefin çok gerisinde kalmıştır.

2006 yılından bu yana çiftçiye verilmesi gereken tarımsal desteklerin, mevzuatta belirtilen yüzde birlik tutarın çok altında kaldığı ve çiftçilerin zor durumda bırakıldığı görülmektedir.

Çiftçiler Devletten Hak Ettikleri Desteği Almalıdır

2006-2024 döneminde eksik ödenen tarımsal desteklerin çiftçilere ciddi bir borç yüklediği açık bir şekilde ortadadır. Bu desteklerin gecikmeden ödenmesi ve çiftçilere gereken desteğin sağlanması, sektörün sürdürülebilirliği için önem arz etmektedir.

Çiftçilere doğru destekler yapılmadığı sürece tarımsal üretimde ve gıda arzında sorunlar devam edecek ve çiftçilerin yaşadığı zorluklar artmaya devam edecektir.

Faiz Harcamaları Tarıma Yeterince Destek Olmamakta

Gıda arz güvenliğinin öncelikli olduğu bir dönemde tarıma yapılan desteklerin yetersiz kalması, ekonomik anlamda çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları artırmaktadır. Faiz harcamalarının tarımsal desteklerin çok üstünde olması, sektörün gelişmesi ve çiftçilerin desteklenmesine engel teşkil etmektedir.

Related Posts

‘Güven ortamı ekonomiye yarar’

İş dünyası, PKK’nın silahlarını teslim etmesi sürecinin kapsayıcı bir kalkınma zeminini de beraberinde getireceğini değerlendirdi.

Sanayi üretimi mayısta bu yılın en yüksek artış hızına ulaştı

Sanayi üretimi mayısta bu yılın en yüksek artış hızına ulaştı

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı! (10 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,8 artışla 11.976,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da yükselişini sürdürerek 12.019,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

ABD’den 7 ülkeyi alarma geçiren karar

New York borsası, haftanın yeni işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,4 değer kazanarak 44.418,70 puana çıkarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,41 artışla 6.251,06 puana, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi ise yüzde 0,58 …

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.