Çeltik Ekim Sezonu Tosya’da Başladı
Mustafa Kemal Atatürk‘ün talimatıyla 1926’da Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu Kastamonu’nun Tosya ilçesinde üreticilerin çeltik ekim mesaisi başladı.
Bölgenin en yüksek dağlarından olan Ilgaz’dan gelen kar sularıyla beslenen 9 bin dekar tarlada, coğrafi işaret belgeli “Sarıkılçık” türünün yanı sıra “Yaşar”, “Maratelli” ve “Osmancık” pirinç çeşitleri de yetiştiriliyor.
Çeltik ekiminde hem erkekler, hem de kadınlar aktif rol alıyor.
Ortalıca köyü muhtarı Salih Uysal, Tosya’nın çeltik üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
“İlk burada kurulmuş”
Bölgede çok uzun süredir çeltik ekimi yapıldığını anlatan Uysal, şöyle konuştu:
“Tosya’da pirinç 3-5 asırdır üretiliyor. Geçmişini bilenimiz yok. Dedemin dedesi de pirinç ekiminin ne zaman başladığını bilmezmiş. Yüzyıllardır pirinç ekimi yapılır burada. Bu bizim gelir kaynağımız oldu. Bunu bırakamayız. Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu yer de Tosya. Artık fabrikalar her yerde var ama ilk burada kurulmuş.“
Ekim süreci hakkında bilgi veren Uysal, şunları kaydetti:
“Öncelikle bir önceki yıldan kalan anızı temizliyoruz. Sonra pullukla sürüyoruz ve ardından gübre atıyoruz. Tavaların su tutmasını sağlayan kaşları düzenliyoruz. Tarlaya suyu saldıktan sonra tarlanın düzlenmesi için keşan yapıyoruz. Ekim yapılacak duruma geldikten sonra suyun içerisine girerek ekimi gerçekleştiriyoruz.”
Tosya pirincinin lezzetinin Ilgaz Dağı’ndan
Tosya pirincinin lezzetinin Ilgaz Dağı’nın kar sularından geldiğini vurgulayan Uysal, şöyle konuştu:
“D-100 kara yolu ilçemizden geçiyor. Burası bizim için tam bir reklam aracı. Bir alan bir daha alıyor, çok beğeniyorlar. Tosya pirincinin bu kadar iyi ve meşhur olmasının sebebi Ilgaz Dağı’ndan gelen suların temiz olmasından dolayıdır. Ana sebebi temiz sudur. Bunu pilavını yediğinizde anlarsınız.” (AA)