YD-ÜFE Mart’ta Yüzde 19,34 Arttı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yükseldi

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık olarak yüzde 19,34 artış göstererek dikkat çekti. Aylık bazda ise YD-ÜFE yüzde 4,06 oranında artış kaydetti.

YD-ÜFE İmalat Ürünlerinde Yükseldi

YD-ÜFE’nin imalat ürünlerinde yıllık bazda yüzde 19,30 artış gösterdiği belirlendi. Sanayideki madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerinde yıllık değişim yüzde 21,70 artarken, imalat sektöründe yüzde 19,30 artış gerçekleşti.

Ana Sanayi Gruplarının Durumu

Ana sanayi gruplarına bakıldığında, ara mallarında yüzde 18,41, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 22,03, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 20,82 artış yaşandığı görüldü. Enerji sektöründe ise yüzde 5,08 oranında azalış meydana geldi. Sermaye mallarında ise yüzde 23,24 artış yaşandı.

YD-ÜFE imalat ürünlerinde aylık bazda yüzde 4,05 yükseldi. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe aylık bazda yüzde 4,24 artış gözlenirken, imalat sektöründe yüzde 4,05’lik bir artış kaydedildi.

Ana sanayi gruplarındaki aylık değişimlere bakıldığında, ara mallarında yüzde 4,34, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 4,73, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 3,89 artış yaşandığı görüldü. Enerji sektöründe ise yüzde 4,03’lük bir azalış gözlemlenirken, sermaye mallarında yüzde 5,38’lik artış görüldü. – ERZİNCAN

Related Posts

Tarıma yön verecek üç bin strateji

Tarım ve orman sektörünün gelecek 10 yıllarına yön verecek 4. Tarım Orman Şûrası dün başladı. 30 Nisan’da sona erecek şurada alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde açıklanacak.

Bakanlığın soğan mesaisi

Emeğinin karşılığını alamayan yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük kaldığını ifade ettikleri satış fiyatından şikayetçi olan soğan üreticileri ve tedarikçileri eylem planı hazırlığındaydı. Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın ‘yoğun gece mesaisiyle’ plan rafa kalktı.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Çin’den tüketimi artırma hamlesi

Çin, iç talebin zayıf kalması nedeniyle ekonomiyi canlandırma çabalarının bir parçası olarak, gelen tüketimi artırmak amacıyla yabancı turistlere yönelik vergi iadesi politikalarını iyileştireceğini açıkladı.

Sağlık turizmine yeni ayar

Gelişmiş sağlık altyapısı, uzman kadroları ve fiyat avantajıyla sağlık turizminde küresel anlamda adından söz ettiren Türkiye, bu alanda yeni bir düzenlemeyi devreye aldı.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir