Yumurtada ihracat süreçleri ve fon kesintisi kararları fiyatları aşağı çekti

Yumurta Fiyatları Ramazan Ayında Dengelendi!

ABD ve diğer ülkelere yönelik ihracat süreçlerinde yapılan spekülasyonlar, Ramazan ayında tüketimdeki artış nedeniyle yumurta fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ticaret Bakanlığı, fiyat istikrarını sağlamak ve tüketicilere makul fiyatlar sunmak için aldığı kararlarla bu durumu tersine çevirdi.

Sofralık yumurta ihracatında alınan kesinti miktarının artırılması ve bazı ülkelere yapılan ihracatın tamamlanması, fiyatlara yansıdı ve son dönemde yumurta fiyatları yüzde 50-55 oranında düştü.

“Fiyatlar Normal Seviyeye Geri Dönüyor!”

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, ABD’de yaşanan yumurta krizi sırasında Türkiye’deki yumurtaların ihracata gitmesi söylentilerinin yanıltıcı olduğunu belirtti.

Afyon, bazı üreticilerin stok yaptığını ve ulusal marketlerin talebinin üzerinde yumurta istediğini ifade ederek, “Fiyat artışları maliyet kaynaklı değil, bazı marketlerin fırsatçı tutumundan kaynaklı. Ancak şu anda fiyatlar normal seviyeye döndü, bir koli yumurta 160-180 lira arasında satılıyor.” şeklinde konuştu.

“Üretim Talebi Karşılıyor”

Afyon, yumurta fiyatlarındaki artışta Ramazan ayının etkisinin olduğunu ancak üretimde herhangi bir sorun olmadığını vurgulayarak, fiyat dengesinin sağlandığını belirtti.

Üretim seviyesinin talebi ve ihracatı karşılayacak düzeyde olduğunu söyleyen Afyon, halkın doğru fiyatı takdir etmesi gerektiğini ifade etti.

“Fiyatlar Hızla Düşüyor”

Türem Yumurta AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaya, kuş gribi vakalarının fiyatlara etkisini vurgulayarak, Ramazan ayıyla beraber fiyat artışı yaşandığını ancak daha sonra ihracat kısıtlamaları nedeniyle fiyatların hızla düştüğünü belirtti.

Kaya, ihracata yönelik kesintilerin devam etmesi durumunda fiyatların daha da düşeceğini ve bu durumun market reyonlarına yansıdığını söyledi.

Related Posts

93 milyondan fazla Avrupalı yoksulluk riskinde

Avrupa Birliği’nde (AB) geçen yıl 93,3 milyon kişinin yoksulluk riskinde olduğu bildirildi.

‘Nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldü’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldüğünü belirtti.

Mart ayı dış ticaret açığı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2025 yılı Mart ayı dış ticaret istatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 azalırken, ocak-mart dönemindeki dış ticaret açığı ise yüzde 11,0 arttı.

Tarıma yön verecek üç bin strateji

Tarım ve orman sektörünün gelecek 10 yıllarına yön verecek 4. Tarım Orman Şûrası dün başladı. 30 Nisan’da sona erecek şurada alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde açıklanacak.

Bakanlığın soğan mesaisi

Emeğinin karşılığını alamayan yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük kaldığını ifade ettikleri satış fiyatından şikayetçi olan soğan üreticileri ve tedarikçileri eylem planı hazırlığındaydı. Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın ‘yoğun gece mesaisiyle’ plan rafa kalktı.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir