Zirai Don, Bal Üretimini Vurdu

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı: Zirai Don Arıcılara Büyük Zarar Verdi

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, zirai donun arıcıları olumsuz etkilediğini belirterek, bal üretiminin bu yıl geçen seneye göre çok daha düşük olacağını ifade etti.

Şahin, yaptığı açıklamada, ülkenin birçok bölgesinde görülen zirai donun tarım sektöründe ciddi sorunlara neden olduğunu vurgulayarak, bahçelerde elma, şeftali, kayısı, kiraz, vişne gibi meyveleri, doğadaki otları ve kır çiçeklerini yok ettiğini belirtti.

Kır çiçekleri ve meyve çiçeklerinin zarar görmesinin ardından arıcıların iş yapacakları bir ortamın kalmadığını söyleyen Şahin, “Meyvecilik sektörü zarar gördüğünde biz de zarar görüyoruz. Biz tarımsal üretimin temelini oluşturuyoruz. Ancak şu anda emek verilecek bir alan kalmadı, tarım sektörü büyük zarar gördü. Arıların çalışabileceği bir doğa alanı dahi kalmadı.” dedi.

Arıların önemine dikkat çeken Şahin, arıcılığın tarım sektörünü güçlendiren ve katma değer sağlayan bir faaliyet olduğunu ifade ederek, arıların döllenme ve verim açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Arıların zarar gördüğüne ve durumun vahim olduğuna vurgu yapan Şahin, “Arılarımız gelişmediği için üçüncü ya da dördüncü çiçekler olsa bile bal alamayacağız. Arılarımız gelişseydi, daha fazla bal üretebilirdik. Ancak şu anda ciddi kayıplar yaşadık. Orta Anadolu’da bulunan arılarımızda büyük zararlar meydana geldi. Kırıkkale’deki arıların yüzde 80’i zarar gördü. Bu zararlar dengesiz hava koşullarından kaynaklandı. Geçmiş yıllarda arıcılarımıza kovan başına şeker yardımı yapılıyordu, ancak bu yıl hiçbir destek alamadık. Arıcılarımız perişan durumda.” dedi.

“Bal Üretiminde Ciddi Kayıplar Olacak”

Meyve üreticilerinin durumunun kötü olduğunu ancak arıcılarda durumun çok daha kötü olduğunu söyleyen Şahin, “Geleceğe yönelik planlar yapamıyoruz. Türkiye’nin ortalama bal üretimi yıllarca 115 bin ton civarındaydı. Geçen yıl 80 bin ton civarında bal üretimi gerçekleşti ve bu miktar kendi ihtiyacımızı karşıladı. Ancak 2025 yılı için bir öngörüde bulunmak şu an mümkün değil. Ülkemizde üretilen balın yüzde 35-40’ı çam balıdır ve bu bal, Ege ve Akdeniz bölgesindeki çam ormanlarından elde edilir. İklim değişiklikleri büyük sorun teşkil ediyor. Temmuz ayında sıcaklar artarsa bal üretimi olumsuz etkilenecektir. Arıcılarımız sürekli arılarının durumuna dikkat etmeli, yavru üretimine önem vermelidir. Bu yıl 80 bin ton bal üretimi hedefine ulaşmak oldukça zor görünüyor. Maalesef ciddi kayıplarla karşı karşıyayız.” – BURSA

Related Posts

Türkiye’de yediği hamburgerin fiyatı İngiltere’de gündem oldu

Türkiye’deki havalimanlarında uygulanan fahiş fiyatlar yalnızca Türkiye’de yaşayanları değil, tüm dünyayı hayrete düşürmeye devam ediyor. Son olarak bir İngiliz turistin Antalya Havalimanı’ndaki yemek deneyimi, İngiliz gazetesi The Mirror tarafından haberleştirildi…

Bakan Kurum: Sapanca nefes alacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sapanca Gölü kıyısındaki kaçak yapıların kaldırılarak göl çevresini rahatlatacak yeni bir projenin devreye alınacağını bildirdi.

İstanbul’da deprem sağlam zeminli ilçeleri vurdu

İstanbul Kumburgaz fayının kırılması ile Silivri merkezli 6,2’lik depremle sallandı. Bilim dünyasını “Büyük depremin habercisi mi?” sorusu ile ikiye bölen depremin yarattığı korku vatandaşların megaketteki konut tercihlerini tamamen değiştirdi. Olası …

Komşuda biftek fiyatına Türkiye’de hamburger

Yunanistan’daki mekânların yiyecek ücretlerinin Türkiye’deki tatil beldelerine göre biraz daha ucuz olduğu görülürken, euro kurunun sürekli yükselmesi nedeniyle iki yerdeki ücretler el yakıyor.

Apple’dan büyük yazılım güncellemeleri

Apple, “Liquid Glass” ismini verdiği yeni işletim sistemi arayüzünü tanıttı.

Rekabet Kurulu’ndan, Coca-Cola’ya soruşturma

Rekabet Kurulu’ndan, Coca-Cola’ya soruşturma